Hela Dej i Åsen

Blogg

Yoga är för alla

2015-03-15

 Alla snygga yogabilder på Internet och annan media kan vara inspirerande, men också avskräckande. Det späder på bilden av att yoga är för viga, starka och snygga. Jag är inte smal och har inte de trendigaste  yogkläderna. Jag kan inte utföra alla Asanas till fullo. Jag kan inte stå på huvudet. Ibland tvivlar jag på mig själv som yogalärare och förebild för yogaelever. Men för det mesta känner jag yogans djupare innebörd. För mig är det acceptans. Jag kan se/känna att det t.o.m. kan vara en styrka att se ut och vara som jag. Kanske vågar någon börja på yoga när de ser att yogafröken inte är "perfekt".  

Yoga är för alla. Jag lovar, det finns en yogaform för dig. En missuppafattning jag stöter på är att yoga innebär att sitta stilla och andas, med benen i kors, i en timma eller mer. En annan, vanligare uppfattning innebär att du måste vara vig, supertränad, smal och ha snygga tights för att yoga. Yoga är mycket större än så. I yogan igår bl.a. andningsövningar, meditation, avslappning och stillhet. Kroppsliga övningar i form av flöden av rörelser, sk Vinyasa och positioner du stannar i under några andetag (upp till några minuter beroende på yogaform), sk Asanas, ingår också i yogan.

Yoga ger så mycket och behövs verkligen i dagens stressade samhälle. Yoga hjälper dig att stanna upp, acceptera, känna vem du är och vad du behöver. Den ger dig kraft att genomföra förändringar som är bra för dig och som bonus blir du starkare och vigare i kroppen.

Jag har tänkt mycket på detta med hur vi ska få fler att hitta till yogan. Hur vi ska motverka att många får en ensidig, felaktig bild av yogan. När jag läste Karin Björkegren Jones blogg, blev jag beslutsam och insåg att det är dags att agera. Det kommer att läggas ut mer accepterande yogabilder på mitt Instagramkonto i fortsättningen. Läs Karins blogg här:

http://yogavita-yogavita.blogspot.se/2015/03/hur-gor-vi-yogavarlden-mer-inkluderande.html

 

Här hittar du mig på Instagram:

https://instagram.com/mariaheladej/

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden