Hela Dej i Åsen

Blogg

Hitta din Yoga

2015-03-17

I, och nära, lilla fina Karlsborg har du en hel del att välja på. Otroligt mycket faktiskt för att vara en så liten ort.Har jag glömt någon? Har du testat någon av dessa yogaformer? Kommentera gärna. Tack :)

 

Jag erbjuder Ayurvedayoga som är en form av Hathayoga där yogan anpassas efter väder, årstid, tid på dygnet och individen. Genom att hela tiden utgå från dina egna förutsättningar och få hjälp med att hitta olika alternativ på att utöva yogapositionerna behöver du inte vara varken vig eller tränad. Jag fokuserar mycket på att du ska lyssna på din kropp och göra övningarna utifrån din kropps förutsättningar. I ett pass ingår andningsövning, mjuk uppvärmning, solhälsningar (en serie av rörelser), ett antal yogapositioner (Asanas) som hålls i några andetag var samt en liggande guidad avslappning/meditation, s.k. Yoga Nidra. Jag har ingen musik under passet och vi yogar med öppna ögon. Det är bara när vi landar i andningen innan passet och under avslappningen efter som ögonen är slutna.

Här finns mer om yogan och aktulla kurser:

http://www.hela-dej.se/empty_35.html

Min fina "kollega" Maria Eklund Wadensten leder Global Yoga. Jag längtar efter att få delta på hennes yoga igen. Mycket för att hon är den hon är. Entusiastisk, inspirerande, varm, närvarande, trygg. Men också för att hon är en duktig yogalärare som leder en härlig yogaform. Jag gillar att hon alltid ger oss en intention inför ett yogapass. Du får också prova olika andningsövningar. Ett pass består av uppvärmning, olika solhälsningar och positioner och avslappning. Global Yogan är mer fysisk krävande än min yoga. Det är mer flöde än Ayurvedayogan. Du blir varm och andfådd (iaf blir jag det :) ) Maria har härlig musik under passet och avslappningen.  Yogan rekommenderas verkligen för dig som vill stärka kroppen, få energi, ha roligt och samtidigt öva närvaro.

http://www.familjebiten.se/

För drygt en vecka sedan var jag hos Jeanette "Rultiga Rut" Johansson och provade Mediyoga. Gilade henne direkt. Hon utstrålar värme och godhet och hela lokalen genomsyras av den känslan. Yogan utförs liggande och sittande på mjuka ullmattor. Ögonen är slutna genom i stort sett hela passet. Andningen är ännu mer central (om möjligt) än andra yogaformer jag provat). Fokus, fokus, fokus handlar det om. Fokus med hjälp av andningen och med hjälp av mantran (ord) som upprepas tyst inom dig själv, eller sjungs/uttalas högt. Jag har svårt att helt återge vad vi gjorde, för jag var så närvarande i nuet. Otroligt skön känsla. Men övningarna vi gjorde var mycket rygg, axlar, nacke. Avslappning och meditation med mantra avslutade detta underbara pass. Jeanette hade mjuk, asvlappnande musik på och bitvis mantran som vi fick sjunga med i. Denna yoga rekommenderar jag verkligen till den stressade som har svårt att varva ner och den som har spända axlar och nacke.

https://rultigarut.wordpress.com/

De tre nämnda yogaalternativen innebär yoga i små grupper där läraren ser alla deltagare. Det innebär att läraren har möjlighet att justera positioner genom ord eller handling och ge individuella tips. Det innebär att läraren också kan se djupare, bortom yogapositioner och den fysiska kroppen. Det innebär också att det ofta, efter några gånger, blir en trygg liten grupp. Det uppskattas av många och hjälper oss att nå djupare in i närvaron och oss själva.

Gymnastikföreningen i Karlsborg erbjuder yoga i Strandskolans gymnastiksal. Jag provade förra året och gillade passet. Detta är också Hathayoga, men inte samma som Ayurvedayogan. Andning, yogaövningar och liggande guidad avslappning (Yoga Nidra) ingår i passet. Ett utmärkt alternativ för dig som inte kan/vill binda upp dig på en hel kurs.

http://www3.idrottonline.se/KarlsborgsGF-Gymnastik/

STC Karlsborg har, tillfälligt,  Yoga på schemat. Har tänkt testa någon gång men det har inte blivit av. Kanske någon som testat kan berätta/kommntera hur det är?

http://www.stc.se/klubbar/karlsborg/

Antal kommentarer: 1

2015-03-18 16:11:26 - Terapi, info@acuworks.se, www.massageboll.se

Väldigt intressant och spännande läsning.
Mvh
Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)
Mata in koden inbäddad i bilden